Trots op Lieve Melis

Categorie
blog

BISSEGEM – Lieve Melis (53) uit Bissegem schreef het boek ‘Van onderwijs via EigenWijs naar bovenwijs’. Het gaat onder meer over de leerbehoeften van kinderen en jongeren, de werking van het brein en over hoe ze onderwijs liever georganiseerd zou zien.

“Mijn passie voor onderwijsvernieuwing ontstond doordat ik op zoek ging naar ander onderwijs omdat twee van mijn kinderen heel ongelukkig waren op school”, opent Lieve Melis. Ze was medeoprichter van twee privéscholen, de Sudburyschool in Gent en EigenWijze Bedding in Kortrijk. Daar begeleidde Lieve jongeren in een persoonlijk leertraject. Bij EigenWijze Bedding moest Lieve in november de schoolwerking stopzetten wegens gezondheidsproblemen. Ze hoopt de school in de toekomst weer te kunnen opstarten als er meer mensen en middelen beschikbaar zijn. De passie voor onderwijsvernieuwing blijft en intussen goot Lieve haar ervaringen ineen boek.

Lieve verdiepte zich in de werking van de hersenen en in natuurlijk leren. Ze maakte ook kennis met andere onderwijsvormen in het buitenland. Vanuit die ervaringen deelt ze haar visie op onderwijs in (r)evolutie in haar boek‘Van onderwijs via EigenWijs naar bovenwijs’. “Ik vertrek vanuit de leerbehoeften van kinderen in een steeds sneller evoluerende maatschappij”, duidt Lieve. Ze staat inhaar boek stil bij de vraag waarom onderwijs al honderd jaar in dezelfde vorm georganiseerd wordt. Ze gaat

ook na waarom er zoveel etiketjes zijn en hoe ons brein werkt. “Nu wordt in het onderwijs bijna alle leerstof in de linkerhersenhelft aangepakt. Heel wat potentieel blijft liggen omdat de rechterhersenhelft praktisch niet gebruikt wordt”, stelt ze.

Inhoud en vorm

Lieve brengt haar boek uit terwijl de overheid momenteel bezig is aan het werken aan de eindtermen voor het secundair onderwijs. “Er zal meer variatie zijn en alles wordt meer aangepast aan de huidige maatschappij, maar de manier waarop onderwijs gegeven wordt blijft hetzelfde. Het gaat niet enkel over de inhoud, maar ook hoe het gegeven wordt”, vindt Lieve. “Sommige kinderen blijven zo gedoemd om eruit te vallen. Ik pleit voor een individueel leertraject, maar dat is enkel mogelijk als de vorm van het onderwijs verandert. Ik pleit voor voorstellen tot vernieuwing. Het is geen vijf voor twaalf meer, maar al twaalf uur.”

In haar boek richt Lieve zich voornamelijk tot leerkrachten, directies en beleidsmakers. Ze hoopt dat ze met haar boek ook veel mensen bereikt tot ver buiten het onderwijs: “Wie het boekal las, vindt dat het een echte eyeopener is.”

(Els Deleu – Krant van Westvlaanderen)

Dit is een demo-winkel voor testdoeleinden — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd.