Contact met de natuur

Broebel, marc de bel, broebelschool, onderwijs, pijlers, workshop, workshops, vorming, vormingen, visie, broebel label, label, oudenaarde, waregem, onderwijsinnovatie, onderwijszin

In de BroeBELschool willen we onze kinderen zoveel mogelijk buiten laten spelen, verkennen, experimenteren, spelenderwijs leren. We vinden het belangrijk dat kinderen opnieuw in contact leren staan met de natuur om te ervaren dat ze er zich niet alleen kunnen ontspannen en samen avonturen kunnen beleven maar dat ze er ook heel veel kunnen ontdekken en leren.

INRICHTING NATUURLIJKE BUITENRUIMTE

Het is belangrijk dat we de klassieke betonnen speelplaats durven vervangen door een terrein waar de natuur manifesteert en waar kinderen zich volledig kunnen uitleven. Een plek waar ontwikkelingsdoelen gestimuleerd worden met veel ontdekkings-, experimenteer- en ervaringskansen. Heb je niet de mogelijkheid je speelplaats groener te maken dan kan je op zoek gaan naar waardevolle alternatieven zoals parken, natuurgebieden….

 

Hou in de buitenruimte ook rekening met prikkelvrije ruimtes (wilgenhutjes, teepee tentjes, met natuurmaterialen afgebakende ruimtes…), voor de (hoogsensitieve) kinderen die behoefte hebben aan een veilig plekje om zich terug te trekken en even weg te zijn van alle drukte en indrukken.

 

Tenslotte maken kindvriendelijke dieren en planten zeker ook een belangrijk deel uit van de natuurlijke buitenruimte. Het van jongsaf de kans krijgen om op school voor een ander levend wezen verantwoordelijkheid op te nemen, liefde te geven en terug te krijgen, (samen) te verzorgen… draagt bij tot het vormen van een positieve levenshouding en respect voor onze Moeder Aarde.

MOESTUINIEREN

Het moestuinieren is bij deze pijler van grote waarde, hier staan de kinderen immers voor de volle 100% in contact met de natuur en (Moeder) aarde. Ze zien het wonder van een zaadje dat ontkiemt en uitgroeit tot een plantje. Ze leren hoe ze het optimaal, en ook samen, kunnen zodat de moestuin hen beloont met mooie opbrengsten. De moestuin zorgt ook voor veel kansen om op een leuke manier lesdoelen te integreren. Het MOS-label biedt hier een perfecte uitdaging!

ECOLOGIE

Het goed verzorgen van Moeder Aarde blijft een must! We leren hen ook verder nadenken dan hun neus lang is: Wat is het effect van ons consumptiegedrag? Wat kunnen we zelf doen om onze voetafdruk te verkleinen? Wat is het effect van een dag geen vlees eten? Hoe kunnen we m.a.w. zelf een verschil maken? Door kinderen al van kleins af aan kennis te laten te maken met ecologie, is er een grote kans dat ze dit in hun verdere leven zullen integreren omdat ze er het belang van leren inzien en begrijpen dat de effecten op de natuur ook een effect hebben op ons. We vormen immers allemaal 1 groot geheel.

ZORG VOOR MEDEMENSEN

Naast het goed verzorgen van Moeder Aarde, dragen we ook zorg voor onze medemensen. We stellen ons de vraag of de mensen in verre landen die ons voedsel kweken, verwerken etc. een eerlijk loon krijgen en goed behandeld worden. Op de BroeBELschool kiezen we dan ook zoveel mogelijk voor Fair Trade producten. Maar we kijken ook in onze directe omgeving: wie heeft onze troost en aandacht nodig? Een vriendje, een buur, een ziek familielid, een ouder iemand… We leren op die manier dat het verbinden met anderen en het verschil betekenen voor anderen, ons gelukkiger maakt.

Dit is een demo-winkel voor testdoeleinden — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd.