Faalplezier

Conclusie: Dit alles is een duidelijke aaneenschakeling, enkel indien een kind zich goed in zijn vel voelt en fouten durft maken, zal het openstaan om te leren, zijn talenten te ontdekken en dit op eigen tempo.

Fouten maken mag! Durf je talenten ontdekken, zonder vallen geen
opstaan.

In deze maatschappij wordt het maken van fouten gezien als iets negatiefs. We moeten op alle gebieden zo perfect mogelijk zijn, winnaars zijn… Deze instelling zit er, of we het nu wel of niet willen, (on)bewust ingebakken en is voor veel kinderen en volwassenen nefast voor het zelfvertrouwen.

 

Het “Faalangstbeestje” zit overal op de loer en fnuikt alle talenten die staan te popelen om gezien te worden. Op de BroeBELschool willen we het over een andere boeg gooien! Iedereen heeft zijn talenten en het is niet nodig om overal de beste in te zijn. Het ultieme doel is dat kinderen in het 6de leerjaar weten wat hun talenten zijn en fier zijn op zichzelf. Dit vertelt zoveel meer dan eender welke test! Hierbij sluit perfect aan dat kinderen mogen en kunnen fouten maken, hun leven lang. Uit onze fouten kunnen we immers leren. Eigen ervaringen, leuk en minder leuk, horen bij het leren en het leven. Ze leren ons het “leven leven”. In die zin bestaan er dus eigenlijk geen fouten!

 

Bij deze mentaliteitswijziging horen uiteraard nog andere vaardigheden zoals het leren aanvaarden van opbouwende kritiek/tips en vooral een gezonde dosis humor en lachen om jezelf!

De zin of onzin van straffen en belonen

Schreeuwen en straffen lijken misschien te werken op het moment zelf maar de BroeBELleerkracht begrijpt dat dit een erg negatief effect heeft en dat het op de langere termijn juist tot meer ‘misdragingen’ leidt.

Niet alleen heeft het een impact op het gevoel van eigenwaarde van het kind maar ook op onze relatie met hen, op hun sociale- en emotionele ontwikkeling. Het zinloos straffen kan op deze manier misschien plaats maken voor het durven in contact treden met het kind wanneer er zich onaanvaardbaar gedrag stelt. In een persoonlijk contact samen tot inzicht komen biedt meer kansen tot persoonlijke groei en het vermijden van repetitief negatief gedrag.

 

Het bekrachtigen van postief gedrag is hierbij net zo belangrijk, ook al is dit bij sommige kinderen soms moeilijker te vinden. De aanhouder wint!  Kinderen begeleiden met mededogen en zacht maar duidelijk leiderschap, helpt ze op te groeien tot zelfverzekerde en emotioneel gezonde volwassenen (= lesgeven vanuit het hart).

Meester over eigen leertraject/tijd

In deze veilige, vertrouwde omgeving, waar fouten maken mag, leren de kinderen hoe ze hun eigen leertraject kunnen plannen. Dit is een perfecte voorbereiding naar het middelbaar en hun verdere toekomst. Bij kleuters zal dit eerder gaan over keuzes maken want dit is de basis van het plannen.

 

Het zelfstandig kunnen werken aan een taak en contractwerk horen hier zeker bij. Het hoekenwerk en het werken in groepjes zijn eveneens belangrijke vaardigheden. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat het kunnen stellen van haalbare en realistische doelen, een belangrijke sleutel is tot geluk.

Dit is een demo-winkel voor testdoeleinden — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd.